Brend Rada Radonjić

Ministarstvo ekonomskog razvoja 12. 04. 2023. Ž-2023-128

Rada Krivokapić Radonjić modna kreatorka i stilistkinja rođena 8. septembra 1974. u 14 časova u Kotoru

Djevojačko prezime Krivokapić, pravo ime Radojka od oca Đura 14. april 1941. Cetinje - 20. april 2001. Kotor (otac Bogdan i majka Joka) i majke Vidosave Kaluđerović 28. jun 1942. Cetinje - 19. jul 2023. Danilovgrad (otac Andrija i majka Dobrana). Otac je radio u industriji ležaja u Livnici Kotor, majka je bila zdravstveni radnik u Opštoj bolnici Kotor. Djetinjstvo joj je obilježeno sa puno roditeljske ljubavi. Mladost pamti po luksuzu koji joj je omogućio brat Radoslav Rajo 12. februar 1965. Kotor, pomorac. Završila osnovnu školu „Njegoš” u Kotoru i njeni učitelji su bili Veljko Roganović i Jasmina Rešetar. Završila srednju hemijsku školu kod razredne Radmile Bogdanović, Školski centar Kotor (današnje Gimnazija Kotor i Srednja pomorska škola Kotor) i praksu u laboratoriji Opšte bolnice Kotor. Kao djevojčica izrazila je želju da bude modna kreatorka i ima četvoro djece što je kasnije i ostvarila. U prvom braku sa Radonjić Petrom, s kojim je bila u vezi 7 godina (14. 02. 1998 - razvedeni na prvom ročištu 08. 10. 2019. sudija Veljko Bulatović) je rodila Neđeljku Nađu (12. septembar 1999. Kotor, student Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore; Akademske master studije na studijskom programu Ekonomija, na smjeru Ekonomska politika), Valentinu (8. decembar 2001. Kotor, student Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore; studijski program Medicina), Nebojšu (5. avgust 2007. Kotor) i Teodoru (10. decembar 2013. Kotor).

Završila školu za modnu kreatorku i stilistkinju École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne devient l'Institut Français de la Mode u saradnji sa Akademijom likovnih umetnosti u Beogradu za jednu generaciju učenika 1994/95. sa nastavnim planom i programom u trajanju od četiri godine u kontinuitetu, koju je završila sa ocjenom A, kreirajući kadar sposoban za brzo uključivanje u praksu kod najpoznatijih svjetskih kreatora u trajanju od godinu dana. Momčilo Kovačević, direktor škole. Profesionalnu praksu završila u Milanu za generaciju 1996/97. kod jednog od najpoznatijih svjetskih kreatora Giorgio Armani koji je upoznao i sa nekoliko najboljih svjetskih kreatora (Giovanni Versace, Valentino Garavani, Karl Lagerfeld, Roberto Cavalli), a gdje je Rada imala priliku dopuniti svoje dotadašnje znanje. Praksu je obavljala i kod konstruktorke odjeće Ljiljane Kovač. Specijalizaciju i doktorat modnog dizajna završila u Beogradu 1998. Položila majstorske ispite po uzoru njemačkog majstorskog ispita koje je finansirala njemačka Vlada godine 2018. u saradnji sa javnim ustanovama Zanatsko-preduzetnička komora Crne Gore i Zanatska komora Crne Gore, izvršni direktor Boris Marđonović: pravo, stručna i radna pedagogija, trgovina i privreda. Primila majstorsko pismo u Beogradu, septembar 2018.

Radila je na državnoj televiziji na kulturi odijevanja voditelja i muzičara. Emitovana je njena kultna modna autorska emisija "Styling". Rada je u saradnji sa vlasnicama modnih agencija Sonjom Štilet i Emom Čivović radila sa manekenima za potrebe snimanja filmova, reklamnih spotova za inostrane televizijske kuće i Radinim modnim revijama pod nazivima „Ostvarene riječi” i „Moja zvijezda”. Uzela učešća na muzičkom festivalu u vidu osmišljavanja i realizacije stajlinga izvođača. Držala je predavanja o modi. Kreirala jeans kolekcije za modne brendove. Sarađivala je sa svjetski poznatim i najljepšim crnogorskim manekenom Filipom Kapisodom koji je njenom revijom pod nazivom „Kotor”, predstavljenoj uživo u televizijskoj emisiji kod voditelja i urednika Sabrije Vulića, završio manekensku karijeru. Frizure za modnu reviju „Kotor” stilizovala je Iva Skladani. Rada Krivokapić Radonjić je učestvovala na prvom crnogorskom Fashion week-u. Održavala je samostalne modne revije uz direktan tv prenos. Imala učešća na Internacionalnim manifestacijama. Prvu prodaju svojih odjevnih predmeta imala je u gradu u kojem živi Kotoru i u glavnom gradu Podgorici. Bila je članica udruženja kreatorki visoke mode Crne Gore. Radila je maske za najbolje karnevalske grupe. Radila u uspostavljanju tehničke infrastrukture i optimizaciji prema manekenkama koje su nosile modele poznatih brendova. Dizajnirala novi modni detalj Kovilm koji predstavlja preoblikovanu kravatu i leptir-mašnu. Ono pretpostavlja dugoročnu, tačnije vječnu upamćenost svojih prethodnika. Rješenje registracije dizajna kovilm je izdato 16. 07. 2020. u Ministarstvu ekonomije i kovilm je zvanično priznat modni detalj u svijetu. Kovilm je zaštićen na osnovu Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i nije dozvoljena njegova izrada bez izdavanja licence. Rješenje registracije dizajna zentivns je izdato 30.6.2022. u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma i zentivns je zvanično priznata nošnja u svijetu. Zentivns je zaštićen na osnovu Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i nije dozvoljena njegova izrada bez izdavanja licence. Zbog unaprijeđenja brendova 2022/23. položila je završni ispit na Akademiji Oxford i završila praksu u JM & CO D.O.O. gdje je od strane vlasnika Jovanović i menadžerke Suzi Brkanović Nikčević usavršila organizacione vještine i hotelijerstvo. U Londonu, u Velikoj Britaniji 31. 07. 2023. proglašena je za najboljeg svjetskog modnog dizajnera za 2022/23 godinu. Osnivač je i jedini vlasnik brendova Rada Radonjić, Kovilm, Rada Krivokapić Radonjić i najavljuje još jedan i poslednji njen novi brend.

Rada Krivokapić Radonjić

Datum rođenja: 8. septembar 1974. u 14 časova

Mjesto rođenja: Kotor

Visina: 1.68 m

Težina: 58 kg

Obrazovanje: Za modnog kreatora i stilistu École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne devient l'Institut Français de la Mode u saradnji sa Akademijom likovnih umetnosti u Beogradu za jednu generaciju ucenika 1994/95.

Profesionalna praksa kod svjetskog modnog dizajnera Giorgio Armani za generaciju 1996/97. u Milanu koji je upoznao sa Giovanni Versace, Valentino Garavani, Karl Lagerfeld, Roberto Cavalli, gdje je Rada imala priliku dopuniti svoje dotadašnje znanje

Specijalizacija i doktorat modnog dizajna i stilista 1998. Beograd po Pariskom sistemu

Položila majstorske ispite po uzoru njemačkog majstorskog ispita koje je finansirala njemačka Vlada godine 2018. Crna Gora

Majstorsko pismo 2018. Beograd

Zbog unaprijeđenja brendova 2022/23. položila je završni ispit na Akademiji Oxford i završila praksu u JM & CO D.O.O. gdje je od strane vlasnika Jovanović i menadžerke Suzi Brkanović Nikčević usavršila organizacione vještine i hotelijerstvo

Prethodno:

Srednja škola hemijski smjer kod razredne Radmile Bogdanović, Školski centar Kotor (današnje Gimnazija Kotor i Srednja pomorska škola Kotor)

Stručna praksa u laboratoriji, Opšta bolnica Kotor

Osnovna škola ''Njegoš'' u Kotoru i njeni ućitelji su bili Veljko Roganović i Jasmina Rešetar

Profesija: Modna kreatorka i stilistkinja

Saradnici za pravne i ekonomske poslove:

Milica Moštrokol, spec. sci. pravne nauke, vrši notarske usluge.

Marina Dapčević Franeta, advokat i konsultant

Violeta Ivović, spec. sci. pravne nauke, obavlja pravne poslove za modne brendove.

Sandra Marković, dipl. inž. inform. tehnol, za Modni studio Rada u Kotoru obavlja računovodstvene, knjigovodstvene i revizorske poslove i poresko savjetovanje

Brend: Rada Radonjić, Kovilm, Rada Krivokapić Radonjić

Roditelji: Đuro Krivokapić 14. april 1941. Cetinje - 20. april 2001. Kotor (otac)

Vidosava Kaluđerović 28. jun 1942. Cetinje - 19. jul 2023. Danilovgrad (majka)

Porodica: Radoslav Rajo Krivokapić 12. februar 1965. Kotor (brat)

Djeca: U prvom braku (14. 02. 1998 - 08. 10. 2019) je rodila Neđeljku Nađu Radonjić (12. septembar 1999. Kotor) student Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore; Master studije na studijskom programu Ekonomija, Ekonomska politika

Valentinu Radonjić (8. decembar 2001. Kotor) student Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore; Studijski program: Medicina

Nebojšu Radonjić (5. avgust 2007. Kotor) učenik srednje škole u Kotoru

Teodoru Radonjić (10. decembar 2013. Kotor) učenica osnovne škole u Kotoru

Prebivalište: Kotor

Nagrada: Prestižna nagrada za najboljeg svjetskog modnog dizajnera godine 2022/23 od Corporate LiveWire, London, Velika Britanija objavljeno 31. 07. 2023.

Fotograf: Damir Nesimi

Rada Krivokapić Radonjić nije imala i nema društvene mreže.

Bezvremenski dizajn

2005

Javna pojavljivanja Rade Radonjić su uslijedila od 2005. godine, u cilju predstavljanja modne linije brenda pod nazivom Rada Radonjić. Učešća u televizijskim emisijama i održane modne revije su prikazivane uživo na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, kao i drugim televizijskim kućama i praćenim medijskim entitetima.

Modna revija pod nazivom

„Zasijeniti”

Novi modni detalj u svijetu „Kovilm”

Dizajniran je 20.04.2019.

„Kovilm” predstavlja preoblikovanu kravatu i leptir-mašnu.

Izrada je ručna. Radi se u svim bojama i ukljucuje ispisivanje monograma vlasnika i interpunkcije na lijevoj strani po želji klijenata i za muškarce je i žene. Ono pretpostavlja dugoročnu, tačnije vječnu upamćenost svojih prethodnika kravate i leptir-mašne.

Rješenje registracije dizajna kovilm je izdato 16.07.2020. u Ministarstvu ekonomije i kovilm je zvanično priznat modni detalj u svijetu. Kovilm je zaštićen na osnovu Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i nije dozvoljena njegova izrada bez izdavanja licence. Upisan je u Registar dizajna pod brojem 146 - Modni detalji i njegova zaštita registrovanog dizajna traje najduže 25 godina nakon čega će se moći raditi bez izdavanja licence.

Farmerke za posao

U toku je njihova registracija.

Brend Rada Radonjić

„Nova godina neka vam sačuva sve što imate i volite i neka vam donese sve što nemate, a želite.” Rada Radonjić

„Vodite brigu o svom zdravlju. Preventiva je prvi korak ka zdravlju.” Rada Radonjić

„Osjećanje usamljenosti je svima poznato. Svako se u nekom trenutku u svom životu našao u tom stanju.” Rada Radonjić

„Samo jedno svi u životu moramo, a to je umrijeti. Ne dozvolite da smrt ubije vaša imena, jer je zaborav najveća kazna.” Rada Radonjić

„Biti bez novca je prolazno stanje.” Rada Radonjić

„Niste još ostvarili svoj cilj. Krenite.” Rada Radonjić

„Na svako „ne mogu više”, život će odgovoriti „možeš”.” Rada Radonjić

„Svi ljudi su različiti i od ljudi se može sve očekivati.” Rada Radonjić

„Pametni ljudi nikada neće reći da znaju sve.” Rada Radonjić

„Nije važno gdje sam, tvoja sam.” Rada Radonjić

„Svi govore koliko vole mamu, ali da nije bilo tate, ni tebe ne bi bilo.” Rada Radonjić

„Ako izbjegnete ljutnju, sebe ćete zaštiti od mnogih nevolja.” Rada Radonjić